WetenschapscommunicatieIk vind het erg belangrijk (en leuk trouwens ook) om over taal, taalwetenschap en taalkundig onderzoek te vertellen aan mensen die niet het geluk hebben het gestudeerd te hebben. In 2012 ben ik hiermee begonnen op het blog De Taalpassie van Milfje, en sindsdien volgden vele blogs, artikelen en boeken. Dat alles leidde dan weer tot lezingen, radiorubrieken en interviews. Op deze pagina vind je een overzicht. Voor een paar voorbeelden van mijn geschreven en gesproken werk, zie en hoor:


ARTIKELEN & BLOGS


Ik publiceer(de) in onder andere de volgende tijdschriften:


 • Onze Taal, o.a. de rubriek Onderzocht, waarin ik eerst met met Marten van der Meulen, en inmiddels met Gaston Dorren, het onderzoek van beginnende taalwetenschappers beschrijf.
 • KIJK Magazine, hierin beantwoord ik in iedere aflevering een taalvraag
 • Vaktaal (vakblad voor Neerlandici)
 • ​Absint (blad van Neerlandistiek aan de UvA)


Ik publiceer(de) op onder andere de volgende online platforms:


 • De Taalpassie van Milfje (blog over taal en taalwetenschap door Marten van der Meulen en mij, onder pseudoniem Milfje Meulskens)
 • Neerlandistiek.nl (elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek), ook redactiewerkzaamheden
 • DUB (magazine van de Universiteit Utrecht), eigen column in 2017-2018
 • Research blog van Universiteit Utrecht
 • Taalvoutjes.nl
 • Expreszo (online magazine voor queer jongeren)


MEDIA-OPTREDENS EN ACTIVITEITEN


Ik ben regelmatig te horen op de radio om iets te vertellen over taalkundige onderwerpen in de actualiteit. Zo was ik een paar keer te beluisteren in Radio 1-programma De Taalstaat, en verzorgde ik samen met Marten van der Meulen de rubriek 'Tijd voor Taal' op Radio 4.


Enkele andere publieke/media-optredens:


 • Lezing bij boekpresentatie 'Elementair uurtje: Taal' in Spui25, 2016 (video)
 • Lezing op het Betweterfestival 2017 (video)
 • Lezing op klassiekemuziekfestival Wonderfeel 2017 (samen met Marten van der Meulen)
 • Spreekster bij Science Café Taal, 2018 (video)
 • Interview over mijn onderzoek in podcast 'Taalnerds', mei 2021 (podcast


Andere activiteiten in het kader van (bevordering van) wetenschapscommunicatie:


 • Jurylid profielwerkstukprijs Nederlands, georganiseerd door Levende Talen en de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (2016-2019)
 • Jurylid voor de populariseringsprijs van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (2019)
BOEKEN


Opzienbarende Ontdekkingen over Taal - 2017 

In toegankelijke stukjes vertellen Marten van der Meulen en ik over allerlei opzienbarend taalkundig onderzoek. O.a. hoe je taal al leert in de baarmoeder, en hoe je met computers kunt achterhalen wie het Wilhelmus geschreven heeft. Paperback, 128 pagina's, uitgeverij Van Dale, €12,50. Helaas niet meer te bestellen, maar wel nog te vinden bij boekhandels en tweedehands.


- Uit de recensie van Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie:

"Een van de kenmerken die Milfje tamelijk uniek maakt onder popularisatoren is haar omnivoriteit: ze schrijft net zo lief over spelling als over dialecten, net zo vlot over de invloed van het klimaat op taal als over hoe kinderen al heel jong beginnen hun moedertaal te leren."

"Hoewel Leufkens en Van der Meulen inmiddels jonge dertigers zijn, hebben ze hun aanstekelijke enthousiasme weten te behouden."

Elementair Deeltje: Taal - 2016

In dit boek geef ik een introductie in het fenomeen 'taal'. Paperback, 136 pagina's, uitgeverij Amsterdam University Press, €9,95. Bestel hier.


– Uit de recensie van taalwetenschapster Mathilde Jansen:

"De auteur geeft in begrijpelijke taal een compleet beeld van de taalwetenschap, en weeft de verschillende onderwerpen op een heel natuurlijke manier aan elkaar."

"Leufkens' ervaring met schrijven voor het brede publiek is duidelijk merkbaar in de prettige manier waarop ze haar lezers aan de hand neemt. En tegelijk de inhoud niet schuwt."


– Uit de recensie van taalkundige Steven Delarue:

"Leufkens hanteert een prettig en vlot leesbaar Nederlands, wars van alle moeilijkdoenerij. Tegelijk zijn de hoofdstukken inhoudelijk correct, en sluiten ze aan op de recentste taalwetenschappelijke inzichten."

"[...] voor de geïnteresseerde taalgebruiker - en zijn we dat niet allemaal? - is Leufkens' boekje een vlotte, laagdrempelige inleiding tot de taalkunde."


Het Taaljaar 2016

Een overzicht van alles wat er op taalgebied gebeurde in 2016, met behalve wetenschapsnieuws en taaltrends ook interviews met o.a. Ellie Lust en Jet Bussemaker. Geschreven door Ruud Hendrickx, Ton den Boon, en Sterre Leufkens. Paperback, 176 pagina's, uitgeverij Van Dale.


Taal in 2015

Dit boek geeft een uitgebreid overzicht van het taaljaar 2015, met interviews, artikelen, wetenschapsnieuws, woorden van de maand, weetjes en heel veel lijstjes. Geschreven door Ruud Hendrickx, Ton den Boon, Marten van der Meulen en Sterre Leufkens. Paperback, 176 pagina's, uitgeverij Van Dale.