Over mij
SterreLeufkens

Foto: Carlo ter Ellen

Ik ben Sterre Leufkens, taalkundige en populair-wetenschappelijk auteur.

Ik heb taalwetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn studie ben ik aan dezelfde universiteit gepromoveerd op een onderzoek naar de transparantie van verschillende talen van de wereld. Op dit moment werk ik als onderzoekster en docente aan de afdeling Nederlands van de Universiteit Utrecht.

Sinds 2012 schrijf ik samen met Marten van der Meulen een taalblog. Onder het pseudoniem Milfje Meulskens schrijven we over taal, en proberen we taalwetenschappelijke kennis te brengen in het publieke taaldebat. Mensen weten vaak wel wat ze mooi of lelijk vinden aan taal, maar niet wat daar allemaal achter zit. Op ons blog belichten we het waaróm achter taalverschijnselen. We populariseren taalkundig onderzoek en delen ons enthouasiasme over taal(kunde).

 

Het blog heeft geleid tot nog veel meer populair-wetenschappelijke activiteiten. Ik schrijf artikelen voor tijdschrift Onze Taal en online LHBTQ-magazine Expreszo, columns voor universiteitsblad DUB, en ik heb inmiddels een aantal boeken gepubliceerd. Ik schrijf graag over taal en taalkundig onderzoek, maar ook over andere onderwerpen zoals universiteitsperikelen en politiek.

 

Behalve taal is ook muziek belangrijk voor mij. Ik speel al van jongs af aan viool, en doe dat het liefst in een orkest. Zo speel(de) ik onder andere in het Jeugdorkest Nederland (JON), het Ricciotti Ensemble, Ensemble PEP en strijkorkest Byreine. Ook lees ik graag, bijvoorbeeld fictie van Tom Lanoye, Ian McEwan en Sybren Polet, en non-fictie over geschiedenis, feminisme en taal.

Copyright © 2017 Sterre Leufkens